Gewijzigde openingstijden: Op zaterdag 24 en 31 december zijn wij om 16.00 uur gesloten.
Gratis verzending vanaf € 50,- (Fietsen verzenden vanaf € 39,95)
Tot 14 dagen ruilen en retourneren
Fiets inruil mogelijk
Vragen? Bel 050 - 3114780

Onderhoudstips fiets

Goed onderhoud zal de levensduur van je fiets én de onderdelen aanzienlijk verlengen, de fiets blijft er bovendien goed uitzien en zal soepeler blijven rijden.
Een fiets is een gebruiksvoorwerp waarvan de onderdelen aan slijtage onderhevig zijn en kapot kunnen gaan.

Regelmatig onderhoud hoeft niet veel moeite te kosten; hieronder eerst een paar handige algemene tips voor onderhoud en gebruik wat voor alle type fietsen geldt. Verder onderaan vindt je ter aanvulling nog:
- Onderhoudstips Elektrische fiets
- Onderhoudstips Racefiets
- Onderhoudstips MTB

Algemene onderhoudstips voor ieder type fiets

Schoonmaken

Gebruik voor het afspuiten van de fiets NOOIT een hogedrukreiniger, maar gebruik een tuinslang en spuit zoveel mogelijk in de lengterichting van de fiets en nooit op lagers of afdichtingen. Beter is natuurlijk een emmer met een sopje.
Om goed schoon te maken kun je Bionet (ontvetter) gebruiken. Dit middel is vooral handig bij lastig te bereiken plaatsen, spoel de fiets hierna wel zorgvuldig na en smeer de draaiende delen.

Stallen van de fiets

Voorkomen is beter dan genezen; stal je fiets zoveel mogelijk binnen en was vuil er zo snel mogelijk af. Je fiets gaat dan vele jaren langer mee. Water, vuil en pekel zijn belangrijke veroorzakers van roest.
Roestvorming valt zelden tot nooit onder garantie omdat dit vaak een gevolg is van onvoldoende of slecht onderhoud of van het stallen van de fiets in een vochtige ruimte. Zet je fiets ook niet vochtig weg in een droge ruimte.

Controleren –en nastellen

Controleer regelmatig, eigenlijk moet dit na elke rit, alle boutjes en moertjes van je fiets.
Vast is vast! Om zeker te zijn dat bouten en moeren niet ‘over de kop’ gedraaid worden kun je het beste een momentsleutel gebruiken.

Controleer regelmatig de remblokken op slijtage. Denk erom dat de combinatie van vuil, zand en/of water helaas zorgt voor extra snelle slijtage aan de remblokken.

Fietsbanden

Controleer regelmatig de buitenbanden op scherpe voorwerpen en scheurtjes en zorg voor een goede bandenspanning. Dit voorkomt slijtage aan - en scheurtjes in de banden.

Een indicatie voor de ideale bandenspanning per type fiets is:
- stadsfiets tussen de 4 en 5 bar
- elektrische fiets tussen de 4 en 5 bar
- hybride fiets tussen de 4 en 5 bar
- crosshybride tussen de 3,5 en 5 bar
- fitness bike tussen de 5,5 en 7,5 bar
- racefiets tussen de 7 en 8 bar
- mountainbike tussen de 1,8 en 2,3 bar

In het algemeen geldt dat een hogere bandenspanning lichter fietst, maar minder comfort biedt. En dat een band bij een lagere bandenspanning meer grip heeft.

Van belang is dat je nooit de maximale bandenspanning (deze vindt je meestal op de zijkant van de buitenband) overschrijdt.

Fietszadel

Til je fiets nooit op aan het zadel; een zadel is daar niet voor bedoeld en gaat er van kapot.  Een gemiddelde stadsfiets is weegt namelijk ca. 18 kg en een elektrische fiets is vaak nog een paar kg zwaarder. Het is beter de fiets bij de bagagedrager vast te pakken.
Bij heel lichte fietsen zoals racefietsen of mountainbikes is het optillen aan het zadel meestal geen probleem.

Ketting/ tandwielen/ draaiende delen

Zand, stof, vuil en/of water zorgen dat je ketting en tandwielen slijten, het is dus zaak deze onderdelen goed schoon te houden en te smeren, je fiets rijdt dan bovendien soepeler en stiller.

Een tip om de levensduur van de ketting en cassette te verlengen: fiets met een zo recht mogelijke ‘kettinglijn’, fiets dus niet met een 'gekruist verzet', met andere woorden: voorkom dat je fietst met de ketting op het grootste voorblad én grootste achtertandwiel of kleinste voorblad én kleinste achtertandwiel.

Chroom en RVS-onderdelen

Het is verstandig alle chromen- en RVS onderdelen van je fiets, zoals bijvoorbeeld moeren en boutjes, te behandelen met Cyclon siliconenspray om roestvorming te voorkomen. Zeker in de winter is dit heel belangrijk!

Voorvork

Zorg er voor dat de verende delen van de voorvork schoon en droog zijn. We raden aan de afdichting maandelijks te smeren met Brunox Deo voorvork-spray; daarmee voorkomt je uitdroging van de afdichtrubbers en blijft de vering soepel werken.

Hoe vaak schoonmaken en smeren?

Schoonmaken

Het is verstandig om iedere maand je fiets helemaal (dus ook ketting en cassette) schoon te maken met een sopje met Cyclon Bionet Ontvetter, spoel de fiets hierna goed na, dit kan eventueel voorzichtig met een tuinslang, maar NOOIT met een hogedrukreiniger!

In de winterperiode is het verstandig om dit na elke rit te doen in verband met pekel.

Bij droge weersomstandigheden volstaat het om daarnaast na elke twee à drie ritten met een schone doek het vuil van de ketting en de cassette te vegen; zorg er wel voor dat je het vuil niet tussen de schakels van de ketting wrijft.
Bij nat weer of extreem vieze wegen kan het nodig zijn om dit na iedere rit te doen. De combinatie van vuil, zand en/of water zorgt helaas voor extra snelle slijtage aan alle draaiende delen, met name ketting en tandwielen.

Smeren

Smeer geregeld (maar àltijd na een schoonmaakbeurt):
- de ketting (iedere schakel),
- de derailleurs (draaipunten en veer)
- de remmen (draaipunten, veren en kabels). (Let op: Dit geldt niet voor hydraulische schijfremmen!)

Gebruik geen normale olie of WD-40 voor de ketting, dit trekt snel stof en zand aan waardoor de ketting sneller slijt. Veel beter is speciale Cyclon kettingolie of -spray of bijvoorbeeld Squirt kettingwax, omdat deze vuilwerend en waterafstotend zijn. Let er bij schrijfremmen wel op dat er geen spray op de schijven komt. Voor het smeren van de derailleur is Brunox heel geschikt.

Extra tips voor de elektrische fiets

Onderhoudstips elektrisch systeem

Voor een elektrische fiets geldt dat de accu zoveel mogelijk aan de lader aangesloten moet hebben. Het is niet nodig de accu de eerste keren volledig leeg te rijden.
Het is het beste om de accu op kamertemperatuur op te laden. Een losse accu kan het beste bewaard worden op kamertemperatuur; een koude omgeving heeft namelijk een negatieve invloed op de capaciteit en levensduur van de accu.

In de winter is het verstandig om alle contactpunten te behandelen met hiervoor speciale ontwikkelde Cyclon contactspray.

Gebruikstips elektrische fiets

Hoe ver je kunt fietsen met je elektrische fiets wordt de ‘actieradius’ van de fiets genoemd.

De actieradius wordt in eerste instantie bepaald door de accucapaciteit van je e-bike. Deze capaciteit wordt uitgedrukt in Wattuur (Wh). Over het algemeen geldt dat hoe meer Wattuur je accu heeft, hoe verder je met je elektrische stadsfiets kunt fietsen; het kan in de praktijk echter voorkomen dat je de maximale actieradius van je e-bike niet helemaal haalt. Andere factoren die de actieradius beïnvloeden zijn bijvoorbeeld:
- Optrekken vanuit stilstand met veel trapondersteuning.
- Veel fietsen met veel trapondersteuning.
- Te lage bandenspanning. Te zachte banden verminderen de actieradius.
- Slechte bandenkwaliteit. Soepele en lichtlopende banden verhogen de actieradius.
- Het gewicht van de rijder. Des te lager het gewicht van de berijder hoe groter de actieradius.
- Wind mee of wind tegen. Wind tegen kost veel energie, dus een kleinere actieradius.
- Berg op of berg af. Berg op kost heel veel energie, dus een kleiner actieradius.
- De kwaliteit van het wegdek, een slecht wegdek zorgt voor meer weerstand en kost dus meer energie.

Extra tips voor de racefiets en mountainbike

Klemmen carbon frame

Carbon frame’s en vorken NOOIT klemmen in een fietsendrager of montagestandaard! Als je de klem te strak aandraait bestaat de kans dat het frame scheurt.
Ook bij een heel lichtgewicht en dunwandig aluminium frame kan dit gebeuren. Altijd met beleid vastklemmen!

Voorvork en achterdemper

Zorg er voor dat de verende delen van je voorvork en/of achterdemper schoon en droog zijn. We raden je aan de afdichting maandelijks te smeren met Brunox Deo spray; daarmee voorkomt je uitdroging van de afdichtrubbers en blijft de vering soepel werken.

Wanneer je fiets een luchtgeveerde vork en/of achterdemper heeft, dient je hiervan ook regelmatig de druk te controleren. Dit kan eenvoudig met een speciale voorvorkpomp of demperpomp.

  Laden...