Gratis verzending vanaf € 50,- (Fietsen verzenden € 29,95)
Tot 14 dagen ruilen en retourneren
Fiets inruil mogelijk
Vragen? Bel 050 - 3114780

Fietsbanden uitleg

Vouwband en draadband

Het grote verschil tussen draad- en vouwbanden zit in de hieldraad van de band; bij draadbanden is deze van staal en is de band daarom niet vouwbaar; bij vouwbanden is deze van kevlar en is de band vouwbaar.
Omdat kevlar duurder en lichter is dan staal wordt dit materiaal vooral toegepast in de soepelere lichte banden; hierdoor zijn de meeste vouwbanden in de praktijk dus lichter en soepeler dan draadbanden. Het voordeel hiervan is dat ze een lagere rolweerstand hebben en dat je dus lichter fietst.

Tube, Tubeless en Tubeless ready

Een tube (letterlijk ‘buis’) is een band die binnen- en buitenband ineen is. Dit zorgt voor uitermate goede rijeigenschappen, maar omdat het verwisselen van een tube een lastig en tijdrovend werkje is worden tubes vaak vooral voor wedstrijden gebruikt.

Een tubeless band kan zonder binnenband worden gebruikt, maar is géén tube; bij een tubeless band wordt (net als bij een autoband) een luchtdichte verbinding tussen de band en de velg gemaakt en wordt de lucht in de zo ontstane ruimte gepompt. Voor een tubeless band heb je een speciale velg nodig (zonder gaten voor de spaken). Een internationale standaard voor tubeless systemen is UST; een UST-band kan met alle UST-velgen een luchtdichte verbinding maken zonder speciale vloeistof.

Een tubeless ready band lijkt op een tubeless band, maar hier wordt de verbinding tussen band en velg luchtdicht gemaakt door een speciale vloeistof. Een tubeless ready band kan eventueel ook om een gewone velg worden gelegd mits deze velg door middel van speciale velgtape en ventiel luchtdicht is gemaakt. Een tubeless ready systeem is vaak lichter in gewicht dan een UST tubeless systeem.

Anti-lek band

Anti lek banden zijn voorzien van extra laag onder het loopvlak die beschermt tegen scherpe voorwerpen.

All-season band

Een All Season fietsband is geschikt om bij (bijna) alle weersomstandigheden mee te rijden.

Winterband

Bij echt winterse omstandigheden geeft een winterband wel meer grip op het wegdek dan een all seasonband, op ijs of bij beijzelde wegen is een winterband met spikes aan te raden.

Extra lage rolweerstand

Een band met extra lage rolweerstand is een band die vanwege zijn technische eigenschappen een veel lagere rolweerstand heeft dan andere banden onder dezelfde omstandigheden. Ook voor deze banden geldt echter dat de uiteindelijke rolweerstand mede bepaald wordt door de druk in de band, het oppervlakte van het wegdek, gewicht van de berijder etc.

Snake Skin / Extra stevige zijkant

Een voordeel van een band met een ‘extra stevige zijkant’ is ten eerste dat de zijkant minder kwetsbaar is voor scherpe voorwerpen, dus minder snel lek, maar omdat de band ook minder ‘knijpt’ is het risico op ‘snake bite’ (lek rijden doordat de binnenband klemt tussen de rand van de band en de velg) ook minder groot.

Strandband

Een strandband is een brede soepele band zonder profiel, gecombineerd met een lage bandenspanning zakt een dergelijke band veel minder weg in het mulle zand dan een dunne band met profiel.

  Laden...